آیا زمان فیلمبرداری 8K فرا رسیده است؟
به گزارش تیم علمی، سامسونگ اخیراً از موبایل های سری گلکسی اس 20 رونمایی کرد که قادر به ضبط ویدیو با رزولوشن 8K هستند. شایعات از این حکایت دارند که دوربین های آینده کانن و شارپ هم توانایی مشابهی از خود به نمایش خواهند گذاشت و به این ترتیب، تعداد دیوایس هایی که قادر به تصویربرداری 8K باشند طی سال های آینده بیشتر خواهد شد.
البته بیشتر موبایل ها و دوربین های امروزی قادر به تصویربرداری 1080p هستند و تلویزیون های 4K هم تازه دارند مقرون به صرفه می شوند. با این اوصاف، آیا ضبط ویدیوی 8K ارزش اش را دارد؟ تا به امروز بسیاری به ما گفته اند که خرید تلویزیون 8K ایده خوبی نیست، بنابراین پاسخ مان به سوالی که مطرح شد احتمالاً غافلگیرتان کند: تصویربرداری با رزولوشن 8K ایده بسیار خوبی است، حتی اگر تلویزیون 8K نداشته باشید.
موضوع صحبت در این مقاله تصویربرداری 8K به صورت کل است و نه لزوماً مزایای داشتن چنین قابلیتی روی موبایل های هوشمند. علاوه بر محدودیت های رایج موبایل های سری گلکسی اس 20 مانند نرخ فریم، عدم پشتیبانی از HDR و لرزشگیر تصویر، در هر صورت با لنزهایی کوچک طرف هستیم که به هیچ وجه قادر به ارائه کیفیتی مشابه به دوربین های فول سایز با لنزهای بزرگ نیستند. اما برای افرادی که به صورت مداوم فیلم برداری می کنند، رزولوشن 8K مزایای قابل توجهی خواهد داشت.
8K عددی بزرگ است
وقتی درباره رزولوشن 8K صحبت می کنیم، باید چند مسئله را در نظر داشته باشیم. یکی از مسائل اینست که 8K شامل تعداد بسیار زیادی پیکسل است. با رزولوشنی معادل 7680 در 4320 پیکسل، 8K چهار برابر بیشتر از رزولوشن Ultra HD 4K است که آن نیز خود تا چهار برابر پیکسل بیشتر نسبت به 1080p HD دارد. گلکسی اس 20 در حال حاضر دم دستی ترین دستگاه با قابلیت ضبط ویدیوی 8K به حساب می آید و تمام مدل های آن قادر به تصویربرداری 8K با نرخ 24 فریم بر ثانیه هستند.
تمام این پیکسل ها حجم بسیار زیادی از حافظه داخلی را اشغال می کنند. یک ویدیوی 8K ضبط شده روی گلکسی اس 20 با کدک HEVC، حجمی معادل 80 مگابیت بر ثانیه اشغال می کند. این یعنی یک ویدیوی 5 دقیقه ای، حدودا 3 گیگابایت جا می گیرد. همان ویدیو اگر با رزولوشن HD ضبط شود تنها چند صد مگابایت حجم خواهد داشت. بنابراین باید انتظار داشته باشید که حافظه داخلی دستگاه به سرعت پر شود.
دوربین های مجهز به قابلیت تصویربرداری 8K که شایعه عرضه آن ها در سال 2020 را می شنویم، نرخ فریم بالاتری خواهند داشت اما تا به این لحظه هیچ اطلاعاتی راجع به نرخ دیتا یا کدک های آن ها در دسترس نیست. نرخ دیتای بالاتر ضمناً به معنای فایل های حجیم تر خواهد بود.
زوم، زوم و زوم
بیشتریت محتویات ویدیویی امروزی 1080p یا به عبارت ساده تر HD هستند. بسته به اینکه چطور ضبط شده باشد یا حتی چطور پخش شود، رزولوشن HD حتی روی تلویزیون های 4K هم شمایلی بسیار خوب دارد. این رزولوشن روی نمایشگرهای کوچک تر موبایل و تبلت از این هم بهتر است. بنابراین چرا اصلا همه چیز را به صورت 1080p ضبط نکنیم؟
روی آوردن به رزولوشن بالاتر دو دلیل عمده دارد: کراپ کردن و زوم کردن. بیایید فرض کنیم که شما یک ویدیو با دوربین موبایل گلکسی اس 20 تان ضبط کرده اید. زوم اپتیکال در این تصویر محدودیت تعیین خواهد داشت. بنابراین شاید نتوانید به اندازه کافی به سوژه فیلم برداری نزدیک شوید. با رزولوشن 8K می توانید بخش اعظمی از تصویر را کراپ کنید و در بدترین حالت همچنان یک ویدیوی HD داشته باشید.
در تصویر بالا می توانید ایده ای کلی از منظورمان به دست آورید. این ها تصاویری نیستند که با یک دوربین 8K ثبت شده باشند، اما ایده کلی و تفاوت رزولوشن همان است. آنچه از دوربین استخراج خواهد شد، یک تصویر عریض است.
تصویر کلوزآپ سمت چپی چیزی است که با زوم کردن روی آن تصویر به دست می آید. اگرچه شما تنها از بخشی از تصویر اصلی استفاده می کنید همچنان پیکسل هایی زیاد وجود دارد و همچنان یک تصویر HD خواهید داشت که روی موبایل تان و همینطور تلویزیون تان عالی ظاهر می شود. شاید به اندازه تصویر اصلی شفاف نباشد، اما قطعا جالب تر است. اگرچه همه ما دوست داریم در مور رزولوشن و پیکسل و تعیینات روی کاغذ صحبت کنیم، این یک حقیقت است که هرچه محتویات تصویر بهتر باشد، ویدیو هم بهتر است.
برای مقایسه، آن یکی تصویر کلوزآپ چیزیست که با زوم کردن روی یک ویدیوی HD به دست می آید. این تصویر بسیار نرم تر است چون رزولوشنی کمتر از VHS دارد.
مزیت اصلی دیگر فیلم برداری به صورت 8K هم مشابه همین است. می توانید بخش جذاب تصویر را انتخاب کنید و بخشی را که نمی خواهید ببرید. به عبارت دیگر، می توانید با تنها یک دوربین کاری را کنید که با تجهیزات چند دوربینه امکان پذیر است. تصور کنید دو نفر در یک رستوران نشسته و در حال صحبت هستند. با تنها یک دوربین 8K می توانید یک شات عریض از هر دوی آن ها بگیرید و هنگام ادیت، میانه های شات را ببرید تا کلوزآپی از هرکدام داشته باشید. شبیه به کاری که می توانستید با دسترسی به سه دوربین انجام دهید.
جزییات
در تئوری، ویدیوی 8K باید شفاف تر از 4K و به مراتب شفاف تر از HD باشد. برای مشاهده تمام این جزییات نیازمند یک تلویزیون 8K خواهید بود. اما حتی روی نمایشگرهایی که رزولوشن پایین دارند هم پتانسیل زیادی برای شفافیت بیشتر نهفته. چه در حال داون کارنورت ویدیو در نرم افزارهای ادیت مانند پریمیر باشید و چه آپلود ویدیو روی یوتوب که استریمی با رزولوشن پایین تر را روی موبایل و تبلت امکان پذیر می کند، نتیجه نهایی کار شفاف تر از پخش ویدیویی مشابه با کیفیت ضبط پایین تر خواهد بود.
اگر ساده تر بگوییم، از آن جایی که کار با پیکسل هایی بیشتر شروع شده، یک ویدیوی 8K که به 1080p کانورت شده کیفیت و شفافیت بیشتری نسبت به یک 1080p که به صورت 1080p دیده می شود دارد.
می گوییم در تئوری چون فاکتورهای مختلفی در این زمینه وجود دارد.ع وامل بسیار بیشتری نسبت به تعداد پیکسل ها در کیفیت یک تصویر نقش دارند؛ از جمله جزییات واضح. کیفیت لنزها و سنسورها اهمیت بسیار زیادی خواهد داشت. چگونگی کامپرس تصویر -هم موقع ضبط و هم موقع انکود شدن دوباره- هم مهم است.
بعد به فرایند داون کانورت می رسیم یا اینکه چطور پیکسل های اضافه به گونه ای پردازش می شوند که تصویری با پیکسل های به مراتب کمتر به دست آید. هیچکس به این شکل انجامش نمی دهد، اما می توانید از هر 16 پیکسل در یک تصویر 8K، بالغ بر 15 پیکسل را حفظ کنید و دقیقا به تعداد پیکسل های مشابه به 1080p دست خواهید یافت. اما نتیجه کار سوال برانگیز خواهد شد. اگر در این فرایند از تمام پیکسل ها استفاده شود تا بهترین خروجی 1080p یافت شود، نتیجه نهایی بسیار پرجزییات خواهد بود.
360
دوربین های 360 درجه دارند به عمومیت می رسند و این قابلیت را در اختیار شما قرار می دهد که هرچیزی را ضبط کرده و سپس از بخش های جالب آن، ویدیویی 16x9 استخراج کنید. مشکل اینجاست که حتی دوربین هایی که ویدیوی 5.7K ضبط می کنند هم به اندازه دوربین های 4K معمولی شفافیت ندارند و تنها بخش کوچکی از کره ویدیویی را نشان می دهند که معمولا برابر با 1080p است.
با این حال دوربین 600 دلاری Kandao QooCam 8K همانطور که از نامش پیداست ویدیوهایی 8K ضبط می کند. احتمالا دوربین های بعدی این کمپانی هم همین قابلیت را داشته باشند. در این میان دوربین های حرفه ای مانند Insta360 Pro 2 ضبط ویدیوی 8K را از سال ها پیش امکان پذیر کرده بودند.
جزییات بیشتر این دوربین ها به درد افرادی می خورد که می خواهند محتویات 360 درجه ای را روی هدست واقعیت مجازی تماشا کنند و همینطور افرادی که می خواهند ویدیوهای استاندارد، اما با بهره گیری از زوایای جالب ویدیوهای 360 درجه بسازند.
هدیه ای به آینده
در نهایت نوبت به آینده می رسد. آینده خودتان. ثبت ویدیوها با بالاترین کیفیت ممکن یکی از بهترین هدیه هاییست که می توانید به خودتان در آینده بدهید. تا به حال به تصاویر و ویدیوی قدیمی نگاه کرده اید و آرزو کرده اید کیفیت بالاتری داشتند؟ چیزی که مطرح می کنیم عکس همین ماجراست. در نهایت ویدیوهای 8K به نرم تبدیل خواهند شد. تکنولوژی HDMI امروزی هم از ویدیوهای 10K پشتیبانی می کند.
منظورمان این نیست که باید همین حالا به بازار رفته و یک دوربین یا یک موبایل قابلیت ضبط 8K خریداری کنید، اما اگر یک روز به چنین امکانی دسترسی داشتید بهتر است به خاطر خودتان در آینده هم که شده از آن استفاده کنید.
صنعت هالیوود به خوبی با این موضوع آشنایی دارد. استودیوهای فیلم سازی هر چند سال یک بار فیلم های قدیمی خود را برداشته و به صورت دیجیتالی آن ها را به بالاترین رزولوشن و کیفیت ممکن می رسانند. حفظ این شاهکارهای هنری با بالاترین کیفیت ممکن، دسترسی پذیری به آن ها را برای نسل های آینده تضمین می کند. و ضمناً به آن ها اجازه می دهد فیلم هایشان را دوباره و با استفاده از آخرین فرمت روز به فروش برسانند.
8K برای کیست؟
اگر جزو افرادی هستید که گهگاه ویدیویی برای اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی ضبط می کنید، نیازی به فیلم برداری با رزولوشن 8K ندارید. لازم نیست از رزولوشن اضافه برای ضبط هرچیزی و پر کردن حافظه داخلی استفاده شود. ارزش اش را ندارد. بنابراین این تکنولوژی برای بیشتر مردم بیش از حد لوکس است. یک قابلیت دهان پرکن که نامش به مراتب بیشتر از کارایی اش مردم را به تحسین وا می دارد.
اما ایده فیلم برداری با رزولوشن 8K محشر است. به همین خاطر است که فیلم های هالیوودی به همین زودی به سراغ 8K رفته اند. بسیاری از دوربین های سینمایی -مثلا نمونه های ساخته شده به دست Red و سونی- به صورت 8K ضبط می کنند و بسیاری دوربین دیگر هم برای سالیان متمادی رزولوشن بالاتر از 4K داشته اند. دسترسی به پیکسل های بیشتر همیشه اتفاق خوبیست.
منبع : دیجیاتو
منبع: آی تابناک