حساسیت فصل بهار؛ دلیل، علائم و درمان این آلرژی
به گزارش تیم علمی، آلرژی یا حساسیت به 2 صورت دائمی یا فصلی رخ می دهد. آلرژی دائمی در تمام طول سال ادامه دارد و عوامل ایجاد آن شامل مایت های گردوغبار، شوره بدن حیوانات و کپک است. آلرژی فصلی در زمان های خاصی از سال به علت گرده گیاهان یا هاگ های کپک اتفاق می افتد. این مقاله از خبرنگاران مگ به حساسیت فصل بهار و راه های درمان آن اختصاص دارد. اگر می خواهید این فصل را بدون دردسر پشت سر بگذارید و از روزهای زیبای آن لذت ببرید، با ما همراه باشید.

علت حساسیت فصل بهار
گرده گیاهان مهم ترین عامل تحریک آلرژی در فصل بهار است. درختان، چمن ها و علف های هرز این دانه های ریز را در هوا آزاد می نمایند تا سایر گیاهان را بارور نمایند. در حالی که برخی از گیاهان از حشرات برای انتشار گرده خود استفاده می نمایند، سایرین از باد برای این کار بهره می برند. بیشتر واکنش های آلرژیک زمانی رخ می دهند که گرده به وسیله باد پخش گردد.
گیاهان و درختان مختلف در زمان های متفاوتی از سال گرده آزاد می نمایند. زمانی که این گرده ها وارد بینی فردی که به آن ها حساسیت دارد می شوند، سیستم ایمنی بدن به اشتباه گرده را یک تهدید در نظر می گیرد و آنتی بادی هایی را برای مقابله با آن فراوری می نماید. در نتیجه، مواد شیمیایی مانند هیستامین در خون آزاد می گردد و علائمی مانند آبریزش بینی، خارش چشم ها و سایر نشانه های آلرژی را ایجاد می نماید.
گرده ها می توانند مسافت های طولانی را طی نمایند. بنابراین حساسیت فصل بهار فقط به گیاهان اطراف خانه ی شما محدود نمی گردد. تغییر آب وهوا هم می تواند بر میزان گرده ای که گیاهان آزاد می نمایند تاثیر بگذارد.
رشد گیاهان و گرده افشانی در روزهای گرم افزایش می یابد، در حالی که باران انتشار گرده را کاهش می دهد. چون مواد آلرژی زا را می شوید و از میزان گرده موجود در هوا می کاهد. میزان گرده در روزهایی که باد می وزد، بسیار بالا است. چون باد این ذرات حساسیت زا را در هوا پراکنده می نماید و باعث عطسه و سایر علائم آلرژی می گردد.
علائم حساسیت فصل بهار
آلرژی فصل بهار می تواند باعث بروز علائم زیر گردد:
- قرمزی و آبریزش چشم
- عطسه
- آبریزش بینی
- خارش چشم ، بینی، گوش و دهان
- گرفتگی بینی به علت احتقان
- پف کردن چشم
- ترشح پشت حلق
- کهیر
زمان مراجعه به پزشک
در صورتی که آلرژی روی کیفیت زندگی شما تاثیر گذاشته است، به پزشک مراجعه کند. بعلاوه اگر از عفونت های سینوسی، سردردهای مداوم، مسائل تنفسی یا سرفه مزمن رنج می برید، بهتر است با یک متخصص درباره شرایط خود صحبت کنید تا گزینه های درمانی مناسب آنالیز شوند.
خواندنی ها
درمان سریع خارش بدن
راه های تشخیص آلرژی فصل بهار
پزشک برای تشخیص حساسیت فصل بهار چند آزمایش مختلف انجام می دهد، از جمله:
- تست پریک (Prick) یا خراش پوستی: در این روش، پزشک روی پوست خراش ایجاد می نماید و میزان کمی از ماده آلرژی زا را روی آن قرار می دهد تا واکنش احتمالی را آنالیز کند. نتیجه این تست معمولا طی 10 تا 20 دقیقه تعیین می گردد.
- تست درون پوستی: این آزمایش معمولا حساس تر از تست پریک است. در این روش، پزشک میزان بسیار کمی از ماده آلرژی زا را زیر پوست تزریق می نماید تا واکنش بدن را ارزیابی کند.
- آزمایش خون: ماده آلرژی زا در آزمایشگاه به نمونه خون شما اضافه می گردد تا تعیین گردد که آیا تعداد آنتی بادی های فراوریشده افزایش می یابد یا خیر.
علاوه بر این آزمایش ها، پزشک از شما درباره علائمی که تجربه می کنید، محیط خانه و محل کار و سابقه پزشکی خانوادگی تان سوال می پرسد.
درمان حساسیت فصل بهار
درمان آلرژی بهاری شامل مصرف دارو و برخی روش های خانگی است.
1. دارودرمانی
برای درمان آلرژی فصلی داروهای زیادی در دسترس است که برخی از آن ها بدون نسخه و برخی دیگر با نسخه پزشک قابل تهیه اند:
- آنتی هیستامین ها: این داروها می توانند علائمی مانند خارش چشم و بینی، آبریزش بینی و عطسه را تسکین دهند. آن ها به صورت قرص، شربت و اسپری بینی عرضه می شوند.
- اسپری استروئیدی بینی: این اسپری ها التهاب را کاهش می دهند و پزشکان آن ها را موثرترین گزینه برای درمان رینیت آلرژیک می دانند. برخی از آن ها مثل بکلومتازون، فلوتیکازون و تریامسینولون بدون احتیاج به نسخه در داروخانه ها به فروش می رسند.
- ضداحتقان ها: این داروها به شکل قرص، شربت، قطره و اسپری بینی موجود هستند و گرفتگی بینی را کاهش می دهند. با این حال، استفاده طولانی مدت از آن ها می تواند عوارض جانبی ایجاد کند.
- مهارنماینده های لکوترین: این قرص ها با مهار عملکرد برخی از مواد شیمیایی درگیر در واکنش های آلرژیک، از شدت علائم می کاهند.
- قطره های چشمی: برای درمان آلرژی های چشمی استفاده می شوند و یک تسکین موقتی برای قرمزی، خارش و التهاب چشم ها فراهم می نمایند.
- سایر اسپری های بینی: اسپری های دیگری هم برای تسکین خشکی مخاط بینی، کاهش ترشح پشت حلق و پیشگیری از واکنش های آلرژیک در دسترس است.
بسیاری از این داروها را می توان بدون نسخه از داروخانه تهیه کرد. اما بهتر است برای انتخاب مناسب ترین گزینه با پزشک مشورت کنید. برخی از داروها ممکن است برای شما مناسب نباشند یا در طول روز باعث خواب آلودگی شوند.
2. ایمونوتراپی
ایمونوتراپی (ایمنی درمانی) یک راهکار بلندمدت است که با هدف کاهش حساسیت بدن به آلرژی ها انجام می گردد. 2 نوع ایمونوتراپی وجود دارد:
- تزریق مواد آلرژی زا: این روش که شامل تزریق آلرژن ها به مدت سه تا پنج سال است، به تدریج مقاومت بدن را در برابر این مواد افزایش می دهد.
- قرص های زیرزبانی: این قرص ها فقط برای درمان برخی از انواع آلرژی مفیدند. شما باید هر روز یک قرص را زیر زبان خود حل کنید و این روند را تقریبا سه سال ادامه دهید. معمولا توصیه می گردد مصرف قرص را از چند ماه قبل از شروع فصل بهار شروع کنید.
خواندنی ها
فهرست خوراکی های حساسیت زا
3. درمان های خانگی و مکمل
راهکارهای زیر می توانند در برخی شرایط علائم حساسیت فصل بهار را تسکین دهند:
- بخور دادن: استنشاق بخار به شل شدن مخاط بینی و باز شدن مجاری آن یاری می نماید.
- شست وشوی بینی با محلول سالین: این روش باعث رقیق شدن مخاط می گردد و گرفتگی بینی را برطرف می نماید.
- کمپرس گرم یا سرد: استفاده از کمپرس گرم یا سرد روی صورت می تواند خارش چشم ها یا ناراحتی سینوس ها را تسکین دهد؛ اما آلرژی را به طور مستقیم درمان نمی نماید.
- طب سوزنی: شواهد محدودی وجود دارد که نشان می دهد طب سوزنی به کاهش آلرژی یاری می نماید.
4. درمان های گیاهی
در خصوص فواید گیاهان دارویی زیر شواهد علمی ضدونقیضی وجود دارد:
- باباآدم جنگلی: این گیاه پتانسیل کاهش علائم آلرژی فصلی را دارد. برخی از مطالعات نشان داده اند که یکی از عصاره های آن به نام Ze 339 می تواند به میزان برخی از آنتی هیستامین ها در تسکین علائم آلرژی موثر باشد.
- کوئرستین: این ماده مغذی که در پیاز، سیب و چای سیاه یافت می گردد، می تواند از آزاد شدن هیستامین جلوگیری کند.
- گزنه: برخی از افراد از برگ های خشک شده گزنه برای درمان علائم آلرژی استفاده می نمایند. اما تحقیقات کافی برای اثبات اثربخشی آن وجود ندارد.
قبل از مصرف هر گونه گیاه دارویی برای درمان حساسیت فصل بهار، با پزشک مشورت کنید. چون این گیاهان ممکن است عوارض جانبی داشته باشند یا با داروهایی که مصرف می کنید تداخل ایجاد نمایند.
خواندنی ها
دمنوش گیاهی برای فرار از آلرژی فصلی در بهار
پیشگیری از آلرژی فصلی
برای پیشگیری از آلرژی فصلی باید از قرار گرفتن در معرض گرده و کپک خودداری کنید. برای این کار توصیه می گردد:
- در روزهایی که میزان گرده در هوا بسیار بالا است، داخل خانه بمانید. معمولا این میزان در ساعات ابتدایی روز به اوج خود می رسد.
- در فصل بهار، در و پنجره ها را بسته نگه دارید تا مواد آلرژ ی زا وارد ساختمان نشوند. استفاده از دستگاه تصفیه هوا هم می تواند مفید باشد.
- فیلترهای هوا را مرتب تمیز کنید. بعلاوه قفسه های کتاب، دریچه ها و سایر سطوحی که گرده می تواند در آن ها جمع گردد را پاک کنید.
- هنگام بیرون رفتن، از کلاه و عینک آفتابی بهره ببرید تا از ورود گرده به چشم ها و چسبیدن آن به موها جلوگیری گردد.
- پس از برگشتن به خانه، صورت و موی خود را بشویید. چون مواد آلرژی زا می توانند در مژه ها و داخل بینی جمع شوند.
- اگر در فضای باز بوده اید، لباس های خود را عوض کنید تا از انتقال گرده به داخل خانه جلوگیری گردد.
- هفته ای 2 بار جاروبرقی بکشید. هنگام جارو کردن از ماسک بهره ببرید. چون این کار می تواند گرده ها، کپک ها و گردوغباری را که در فرش گیر نموده اند، در هوا پخش کند.
- ملحفه های تخت را هفته ای یک بار بشویید.
- چمن های خانه را کوتاه نگه دارید.
- هنگام چمن زنی یا باغبانی از ماسک ضدگردوغبار بهره ببرید.
- از تنه درختان پوسیده دوری کنید.
خواندنی ها
دلایل ایجاد آلرژی زمستانی
منابع: medicalnewstoday, webmd
این مطلب صرفا جنبه آموزش و اطلاع رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه برطرف مسؤولیت خبرنگاران مگ را بخوانید.
منبع: دیجیکالا مگ