آشنایی با ریوند چینی و فواید آن
به گزارش تیم علمی، ریوند چینی یکی از گیاهان دارویی است که برای سلامتی فواید خیلی زیادی دارد. به عنوان مثال برای درمان آبسه های سرد میتواند از آن بهره ببرید. بعلاوه این گیاه دارویی بی اشتهایی را هم درمان می نماید. برای کسب اطلاعات بیشتر این مقاله را مطالعه کنید.

معرفی گیاه ریوند یا راوند
ریوند در کتب طب سنتی با نام های ریوند چینی یا ریوند تاتار نام برده می گردد. به فارسی گونه اهلی آن را ریواس و وحشی آن را راوند و در اصطلاح محلی بلوچستان به گونه ای از آن که در آن خطه می روید راواش و فیل گوش گویند. به عربی ریباس و ریباج و به هندی آن را ریوند چینی نامند. گیاه ریوند در اغلب دامنه کوه های کشورهای شرقی به خصوص چین و در ایران در استان های خراسان شمالی، رضوی و جنوبی یافت می گردد.خصوصیات گیاه شناسی ریوندریوند گیاهی است چند ساله با ساقه ای بلند به ارتفاع حدود یک متر گاهی موارد بیشتر و دارای ساقه زیرزمینی متورم و ضخیم می باشد. برگ های آن بزرگ، پنجه ای و کناره برگ ها دندانه دار و به صورت مجتمع در قاعده گیاه قرار دارند. دمبرگ ها دراز، گوشتی و به رنگ قرمز ارغوانی هستند. ساقه های مولد گل از درون انبوه برگ ها خارج شده و به 2 الی 3 متر ممکن است برسند. در قسمت فوقانی محور این ساقه ها گل های خوشه ای به رنگ سبز مایل به زرد یا مایل به قرمز ظاهر می شوند.
معینات انواع ریوند در بازارریوند چینی به شکل قطعاتی است مدور به رنگ زرد چرک و خیلی سخت، طعم آن تلخ و زیر دندان به شدت صدا می دهد. رنگ گرد آن پس از کوبیدن نارنجی و معمولا در یک طرف هر قطعه ریوند سوراخی است که محل آویزان کردن آن در موقع خشک کردن بوده است.
از نظر ترکیبات شیمیایی به طور کلی ماده تلخی به نام راپونتی سین، یک ماده رنگی به نام رئین، آهک و پتاس و اکسلیک اسید و مالیک اسید، سولفوریک اسید، کریزوفانیک اسید و انتها صمغ، نشاسته، تانن و اسانس یافت می گردد.
تاریخچه مصرف ریوندریوند از چندین گونه Rheum گرفته شده است. گیاه چند ساله دارای پایه مخروطی است که درون آن گوشتی و زرد است و برگ های بزرگ، نافذ و برگ 7 لوب را از 30 تا 46 سانتی متر فراوری می نماید. تیغه یا برگ سبز گیاه اغلب به دلیل غلظت اسید اسکولیک بالاتر از سموم است. با این حال، سایر مواد شیمیایی گیاه نیز سمی هستند. ساقه های خوراکی تا قطر 45 سانتیمتر و 2.5 تا 5 سانتیمتر و در کیک ها، جگر، ژله ها، سس ها و آب میوه استفاده می گردد.
ریوند برای اولین بار و به عنوان یکی از داروهای نابالغ در قدیمی ترین کتاب های گیاهی چینی ثبت شد ، از 22 تا 250 سال قبل از میلاد، رتبه بندی شد. در دهه 1780، اجزای فعال ریشه و گیاه هنوز ناشناخته بودند. در ابتدا، محققان متوجه شدند که ریشه دارویی از چندین گونه یا گونه رنجه استفاده شده است. در اواخر قرن نوزدهم معین شد که خصوصیات دارویی ریوند تحت شرایطی است که در آن ریشه ها رشد نموده اند، مانند ترکیب خاک و آب و هوا.
ریوند از قرن سیزدهم در اروپا از نظر پزشکی استفاده شده است. این گیاه از شرق مدیترانه از طریق جاده ابریشم که از چین در آسیای مرکزی پخش می گردد، آورده شده است. اولین گزارش از مشاهده گیاه در محل در کوه بلغارستان بود. در سال 1731، در یک مرز مغولستانی یک کمیسیون ریوند برای وارد کردن برترین ریشه ممکن در قیمت ثابت تنظیم شد. در همان زمان، شرکت بریتیش شرق هند، موقعیت خود را در بنادر چینی گرفت. هر دو شرکت اروپایی را با ریوند عرضه کردند.1
در ادامه به برخی از فواید ریوند چینی اشاره می کنیم.
معالجه آبسه های سرد با ریوند چینیچند ساقهٔ ریوَند چینی را خوب پاک کنید و در دیگی که پر از آب جوش است بریزید و بیست دقیقه آن را روی آتش بجوشانید، بعد آن را نرم نموده و به صورت ضماد گرم یک ساعت روی آبسه های خود بگذارید و بعد این کار را هر روز سه بار تجدید کنید تا آبسه های شما سرباز کند و چرک از آن خارج گردد و از این مزاحمت راحت شوید.
بی اشتهایی را با ریوند چینی درمان کنیدپنج تا ده گرم ریشهٔ خشک ریوند چینی را در یک لیتر آب جوش بریزید و بیست دقیقه دم نموده و بعد یک فنجان از آن را قبل از غذا بیشید. دم نمودهٔ ریوند چینی برای کسانی که دچار کمخونی شده اند و بعلاوه کسانی که از بستر بیماری برخاسته و دوران نقاهت را می گذرانند و نیز پیران تجویز می گردد.
کسانی دچار خستگی عصبی هستند و یا به نوراستی مبتلا شده اند. باید برای برطرف این اختلالات دم نمودهٔ ریوَند چینی را بنوشند.
درمان یبوست با ریوند چینیدم نمودهٔ ریشهٔ ریوَند چینی ملین است و شما برای درمان یبوست ولو آنکه یبوست مزمن باشد با موفقیت مصرف کنید. برای تهیهٔ دم نمودهٔ ریوَند چینی در خصوص یبوست باید پنج تا ده گرم ریشهٔ ریوند چینی را در یک لیتر آب خیلی جوش بیست دقیقه دم کنید و سپس هر روز یک فنجان از آن را قبل از غذا بنوشید. شما برای دفع یبوست می توانید دو تا پنج گرم ریشهٔ ریوند چینی خشک را که به شکل گرد درآمده باشد در یک لیوان آب نیمگرم حل کنید در یک قاشق عسل آب طبیعی را به آن اضافه کنید و هم بزنید تا خوب حل گردد و سپس بنوشید.2
یاری به درمان سرطانمواد آنتی اکسیدان موجود در این گیاه باعث خاصیت ضد سرطانی آن شده است. بعلاوه امروزه از عصاره گیاه ریوند در یاری به شیمی درمانی بیماران به عنوان یک مکمل گیاهی استفاده می گردد.
درمان جوش و آبسهاز خواص ریوند چینی و ضماد تهیه شده از آن در طب سنتی برای درمان جوش و آبسه استفاده می گردد. استفاده منظم از ضماد ریوند باعث سر باز کردن آبسه و خروج چرک از آن می گردد.
تقویت سیستم ایمنی بدنمصرف گیاه ریوند چینی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از بیماری ها می گردد. بعلاوه از خواص این گیاه در طب سنتی برای دفع برخی از باکتری های مضر و دفع کرم استفاده می گردد.
تقویت اعصاببرطرف کردن سستی و خماری از دیگر خواص ریوند چینی است و مصرف متعادل آن باعث تقویت اعصاب، یاری به درمان وسواس و افزایش نشاط می گردد.
تصفیه خونمصرف ریوند به تصفیه خون یاری می نماید و چکاندن آب تازه آن در چشم سبب تقویت بینایی و از بین رفتن لکه های سفید چشم می گردد.
کاهش چربی، قند و کلسترول خونمصرف ریوند به عملکرد بهتر لوزالمعده یاری می نماید و از این طریق لوزالمعده را وادار به ترشح انسولین نموده و قند خون را کاهش می دهد. بعلاوه کاهنده چربی و کلسترول خون است و از ایجاد لخته در رگ ها جلوگیری می نماید و در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی و سکته موثر است.
سلامت کبدمصرف این گیاه به تقویت کبد و سم زدایی بدن یاری می نماید و خوردن آن برای بیماران تب دار مفید است.
تقویت موی سرگیاه ریوند را می توان به عنوان یک رنگ گیاهی برای طلایی و قهوه ای کردن مو ها همراه با دیگر رنگ های گیاهی مانند حنا و ... استفاده کرد که همزمان باعث تقویت موی سر و استحکام ساقه مو نیز می گردد.
کند کردن فرایند پیریریوند سرشار از آنتی اکسیدان است که فعالیت رادیکال های آزاد را متوقف می نماید، بنابراین از جالب ترین خواص ریوند چینی کند نمودن فرایند پیری و پیشگیری از برخی بیماری های مرتبط با آن مانند آلزایمر است.3
پی نوشت:
1.www.sepandjam.ir
2.www.asanteb.com
3.www.shomanews.com
منبع: راسخون