15 غذا و دسر محبوب ازبک ها

به گزارش تیم علمی، سفر به ازبکستان، فرصتی غنی برای کشف یک سرزمین نو با ریشه هایی آشناست. این سفر در کنار تمام دیدنی های فرهنگی و طبیعی، دنیایی از خوش رنگ ترین و خوشمزه ترین غذاها را نیز دارد. غذاهای ازبکی نه تنها در آسیای مرکزی معروفیت بالایی دارند؛ بلکه در فرهنگ غربی نیز محبوبند. اگر مسافر تور ازبکستان هستید با این مقاله همراه باشید تا از سفره رنگین مردم ازبک بیشتر برای تان بگوییم.

15 غذا و دسر محبوب ازبک ها
  • غذاهایی که باید در ازبکستان بخورید
    • پلو / Plov غذای ازبکستان
    • شیشلیک/ Shashlik ازبکستان
    • مانتی/ Manty در ازبکستان
    • هانوم/ Hanum در ازبکستان
    • سامسا/ Samsa غذای سنتی ازبکستان
    • دیم لاما/ Dimlama غذای ازبک ها
    • لاگمن/ Laghman غذای ازبکی
    • نارین/ Naryn غذای معروف ازبکستان
    • مشهوردا/ Mashhurda ازبکی
    • دلمه/ Dolma ازبکستان
    • نیشالدا/ Nishalda
    • حلوا/ Halva ازبکستان
    • پشمک/ Pashmak ازبکستان
    • کوش تیلی (زبان پرنده) / Kush Tili (Tongue of a Bird) ازبکستان
    • پروردا (کارامل ازبکی) / Parvarda (Uzbek Caramel)

غذاهایی که باید در ازبکستان بخورید

غذا در فرهنگ ازبکستان از اهمیت خاصی برخوردار است به شکلی که یکی از سنت های بسیار جالب و خاص در کشور ازبکستان این است که برای مهمانان سفره ای به نام دستارخان آماده می نمایند. در این سفره میوه ها، شیرینی های مختلف و نان ازبکی قرار می دهند تا مهمان خود را با آنها سرگرم کند. مردم ازبک رسم دارند تا زمانی که مهمان آنها یک وعده از غذایی به نام اوش یا پلو را نخورده است به او اجازه ترک خانه را ندهند. غذا از اهمیت بالایی در میان مردم ازبکستان برخوردار است و به همین علت در ادامه برای مسافران تور نوروز ازبکستان از غذاهای ازبکستان بیشتر خواهیم گفت:

پلو / Plov غذای ازبکستان

یکی از غذاهایی که به عنوان مسافر ازبکستان باید حتماً آن را امتحان کنید پلو نام دارد. این غذا آن چنان خوشمزه است که در لیست میراث فرهنگی ناملموس یونسکو ثبت شده است. پلو نماد مهمان نوازی و بردباری مردم ازبکستان به شمار می رود و تنها از 7 ماده کره، گوشت، پیاز، هویج، برنج، آب و نمک پخته می شود. به این غذا ممکن است فرآورده های فصلی همانند شلغم، زردآلو، تخم مرغ، کشمش، سیر یا کدوتنبل نیز اضافه شود. این غذا در هر منطقه از ازبکستان به شکل خاصی طبخ می شود و تخمین ها نشان می دهد که بیش از 200 نوع پلو در کشور وجود دارد.

اگر پلو را در تور خارجی ازبکستان امتحان نکنید به این معناست که اصلاً به ازبکستان نرفته اید. پس حتماً در سفر خود به ازبکستان یا هر زمان دیگر این غذا را در اول لیست قرار دهید.

شیشلیک/ Shashlik ازبکستان

یکی دیگر از غذاهای بسیار خوشمزه ازبکستان که طعم آشنایی برای مسافران تور خارجی ایران خواهد داشت شیشلیک نام دارد. در کشورهای آسیای مرکزی از جمله ازبکستان به شیش کباب، شیشلیک گفته می شود. شیشلیک گوشت سیخ شده ای است که در یک سس مخصوص خوابانده شده و طعم و مزه بی نظیری دارد. در پخت این کباب از چربی دنبه و یک ماریناد استفاده می شود تا کباب طعم بی نظیری پیدا کند. رایج ترین نوع کباب شیشلیک در این کشور که مسافران ازبکستان حتماً با آن روبرو خواهند شد کباب از تکه های گوشت گاو است اما شیشلیک های دیگری که از جگر، گوشت مرغ، ماهی و بلدرچین نیز تهیه شده باشند در ازبکستان طبخ می شوند. این غذا را در ازبکستان نباید فراموش کرد.

مانتی/ Manty در ازبکستان

یکی از غذاهای بسیار خوشمزه و سالم ازبکستان که مسافران تور خارجی حتماً با آن روبرو خواهند شد یک غذای بخارپز به نام مانتی است. مانتی یک کوفته گوشت بخارپز است که خمیر لطیفی دارد و داخل آن از یک ترکیب بسیار خوشمزه و سیرنماینده پر می شود. داخل مانتی را به طور معمول از گوشت چرخ نموده، پیاز و چاشنی هایی مانند زیره پر می نمایند؛ اما مسافران ازبکستان می توانند مانتی با کدوتنبل یا سیب زمینی نیز در بعضی جاها ببینند.

هانوم/ Hanum در ازبکستان

یکی دیگر از غذاهای سنتی ازبکستان که در خانواده های این کشور بسیار محبوب است هانوم نام دارد. این غذا نیز یک غذای بخارپز به شمار می رود که از خمیر و فیلینگی با سیب زمینی، پیاز و گاهی گوشت چرخ نموده یا کدوتنبل تشکیل می شود. پیش از سرو، هانوم را به قطعات مختلف می برند و آن را با سس گوجه فرنگی صرف می نمایند. اگرچه ترکیب این غذا مسافران تور خارجی را به یاد مانتی می اندازد؛ اما شکل و ظاهر این غذا فرق دارد.

سامسا/ Samsa غذای سنتی ازبکستان

از دیگر غذاهای سنتی ازبکستان که مسافران تور خارجی حتماً با آن روبرو خواهند شد سامسا نام دارد. این غذا در بسیاری از مراسم مردم ازبک سرو می شود و به عنوان یک غذای خیابانی نیز بسیار پرطرف دار است. سامسا در واقع شبیه یک پیراشکی است که داخل آن را با گوشت چرخ نموده، سیب زمینی، کدوتنبل، قارچ، اسفناج، مرغ یا پنیر پر می نمایند و آن را به شکل سنتی در تنور سفالی سنتی به نام تندور می پزند.

دیم لاما/ Dimlama غذای ازبک ها

یکی از غذاهای خوشمزه دیگر که می توان در رستوران های ازبکستان به سراغ آن رفت دیم لاما نام دارد. این غذا نوعی خورشت است که از گوشت و سبزیجاتی همانند سیب زمینی، پیاز، کلم، هویج، بادمجان، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، سیر و میوه های اضافی پخته می شود. برای تهیه این خورش سبزی ها را به قطعات درشت تقسیم می نمایند و در قابلمه می گذارند تا به خوبی پخته شوند و جا بیفتند. این غذا به طور معمول در بهار و تابستان پخته می شود؛ زیرا سبزی های مختلف در دسترس هستند. تور نوروز به همین علت برترین زمان امتحان کردن این غذا است.

لاگمن/ Laghman غذای ازبکی

این غذا یک آش رشته سنتی ازبکستانی است که رشته های آن را با دست درست می نمایند. فرایند درست کردن رشته های این غذا یک فرایند کاملاً تخصصی است و همین مسئله این غذا را بسیار خاص می نماید. پس از آماده شدن رشته ها به شکل جداگانه گوشت، پیاز، هویج، گوجه فرنگی، فلفل دلمه ای، سیب زمینی، سیر، سبزی و ادویه جات را سرخ می نمایند و سپس روی آنها آب می ریزند تا به مدت 20 تا 25 دقیقه بپزند. در نهایت این مخلوط را به رشته ها اضافه می نمایند تا آماده خوردن شود. اگر به دنیای سوپ ها علاقه دارید در غذاخوری های ازبکستان این سوپ را حتماً امتحان کنید.

نارین/ Naryn غذای معروف ازبکستان

یکی دیگر از غذاهای بسیار معروف و محبوب ازبکستان که در زمره غذاهای ملی این کشور به شمار می رود و مسافران تور ازبکستان حتماً با آن روبرو می شوند نارین نام دارد. این غذا از محبوبیت بالایی در بین دامداران برخوردار است؛ زیرا به گوشت زیادی از گاو یا اسب احتیاج دارد. برای تهیه این غذا گوشت را با خمیر مخلوط می نمایند و آن را در آب می جوشانند و سپس آن را ریش ریش می نمایند و با ادویه های مختلف و پیاز تازه می پزند. این غذا در تاشکند بسیار معروف است و بیشتر در هوای سرد خوردن آن توصیه می شود. اگر در نوروز به ازبکستان رفتید و هوا اندکی خنک بود می توانید به سراغ این غذا بروید.

مشهوردا/ Mashhurda ازبکی

نمی توان از غذاهای خوشمزه ازبکستان گفت؛ اما به سراغ سوپ های این کشور در تور ازبکستان نرفت. یکی از سوپ های بسیار خوشمزه ازبکستان مشهوردا نام دارد. این سوپ خوشمزه از برنج، ماش، سبزیجات و گوشت گاو تهیه می شود و طعم و گرمای بی نظیر آن می تواند اشتهای شما را برای خوردن غذای اصلی باز کند. اگر با سفر ازبکستان همراه شده اید این غذا را حتماً به عنوان پیش غذا سفارش دهید.

دلمه/ Dolma ازبکستان

اگر در هنگام شرکت در تور خارجی دلتان برای غذاهای ایرانی تنگ شد می توانید به سراغ دلمه برگ ازبکستان بروید. این غذای بسیار خوش طعم از گوشت و مخلفات و برگ انگور تهیه می شود. گوشت گاو را با پیاز، گوجه فرنگی، برنج، نعنا و ادویه جات مخلوط می نمایند و در میان برگ مو می پیچند و سپس آن را در آب یا آب گوشت به خوبی می پزند.

نیشالدا/ Nishalda

در ازبکستان در کنار غذا باید به سراغ شیرینی جات و دسرهای این کشور نیز رفت. یکی از دسرهای ازبکستان که شکلی همانند خامه فرم گرفته دارد نیشالدا است. برای درست کردن این دسر زمان زیادی را اختصاص می دهند و درست کردن آن کار چندان راحتی به شمار نمی رود. این دسر از ریشه شیرین بیان، شکر گرانول، سفیده تخم مرغ، آب لیمو و آب تهیه می شود و برای طعم دادن آن از آبلیمو و وانیل استفاده می نمایند. مردم ازبکستان این دسر لطیف را با نان داغ که از تنور درآمده نوش جان می نمایند. شما نیز در تور نوروز ازبکستان می توانید طعم و مزه این دسر را بچشید.

حلوا/ Halva ازبکستان

مسافران ازبکستان در هنگام سفر به این کشور با شیرینی های مختلفی روبرو خواهند شد. یکی از مهم ترین و معروف ترین این شیرینی ها حلوا نام دارد. در ازبکستان با حلوا از مهمان ها پذیرایی می شود؛ اما بیشتر مسافران تور خارجی حلوا را به عنوان سوغات خریداری می نمایند.

حلواهای مختلفی در ازبکستان تهیه می شود که حلوای تهیه شده از آرد، لبنیات، کره، شکلات، بادام زمینی، دانه های کنجد و میوه از آن جمله هستند. معروف ترین حلواها به کوکند و سمرقند متعلق اند و می توان در تور ازبکستان هنگام سفر به این شهرها به عنوان سوغات آنها را خریداری کرد.

پشمک/ Pashmak ازبکستان

پشمک نامی است که همه ایرانی ها آن را شنیده و حتی طعم آن را چشیده اند. در ازبکستان پشمک یک دسر باستانی است که اعضای خانواده آن را تهیه می نمایند. برای تهیه پشمک از آرد، شکر، روغن، آبلیمو و آب استفاده می شود و طرز پخت آن بسیار شبیه نیشالدا است. در ازبکستان می توانید مزه پشمک ازبک را نیز بچشید و آن را با پشمک ایرانی مقایسه کنید.

کوش تیلی (زبان پرنده) / Kush Tili (Tongue of a Bird) ازبکستان

شیرینی کوش تیلی از دیگر دسرها و شیرینی های معروف ازبکستان است که در شکل های مختلفی پخته می شود؛ اما مواد آن همیشه آرد، شکر، شیر، تخم مرغ و مقداری نمک است. این شیرینی به شکل نوارهای خمیری شکلی است که رول شده اند. این خمیرها با بعضی سبزیجات سرخ می شوند و پس از درآوردن از روغن، با پاشیدن پودر قند آن را نوش جان می نمایند.

پروردا (کارامل ازبکی) / Parvarda (Uzbek Caramel)

اگر در پی یک شیرینی سنتی بسیار قدیمی هستید که چندین قرن قدمت داشته باشد باید به سراغ پروردا بروید. این شیرینی خاص را مردم ازبک برای جشنواره ها، تعطیلات و مناسبت های خاص آماده می کردند؛ اما امروزه در بسیاری از کارخانه های بزرگ این شیرینی محبوب به فراوری می رسد. مواد اولیه این شیرینی آرد، شکر، آب، آب لیمو و کره هستند که در نهایت به شکل یک بالش یا توپ در می آیند. با اینکه این شیرینی به علت کالری بالا ممکن است چندان سالم نباشد؛ اما مزه کردن آن برای یک یا دو بار مجاز است.

تور ازبکستان با خبرنگاران

سفر به ازبکستان می تواند در کنار تماشا آثار تاریخی و معروف این کشور، سفر به دنیای مزه های تازه باشد. مردم ازبکستان فرهنگ غذایی غنی دارند و همین مسئله باعث می شود در هنگام سفر با تور مقرون به صرفه خارجی بتوان تجربه های غذایی تازهی را رقم زد. اگر به دنیای غذا علاقه دارید سفر ازبکستان و چشیدن طعم غذاهای تازه می تواند بخش جذابی از سفر برای شما شود و دنیای تازهی را به روی شما باز کند.

علاقه مندان به تور ازبکستان و بعلاوه تور نوروز 1404 این کشور می توانند اطلاعات لازم را از مشاوران آژانس گردشگری خبرنگاران دریافت نمایند.

لینک کوتاه:

http://dlho.ir/n5323 کپی کردنمنبع: دالاهو
انتشار: 21 آذر 1403 بروزرسانی: 21 آذر 1403 گردآورنده: sctm.ir شناسه مطلب: 2434

به "15 غذا و دسر محبوب ازبک ها" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "15 غذا و دسر محبوب ازبک ها"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید