اگر مبتلا به زخم معده هستید، این غذاها رو نخورید

به گزارش تیم علمی، زخم معده یکی از رایج ترین معضلات دستگاه گوارشی است. این بیماری می تواند با علائم مختلفی بروز نموده و در برخی مواقع به شدت دردناک باشد. مهم ترین کار برای درمان بیماری های معده یا جلوگیری از آن ها، دقت به رژیم غذایی و عدم مصرف مواد خوراکی مضر است. در ادامه، ضمن تعریف زخم معده و دلیل بروز این مشکل، خوراکی هایی که تأثیر بیشتری روی حادترشدن این بیماری دارند را نیز معرفی خواهیم کرد.

اگر مبتلا به زخم معده هستید، این غذاها رو نخورید

زخم معده به چه علت ایجاد می گردد؟

معده برای این که بتواند فرآیند هضم غذا را به درستی انجام دهد، از مقدار زیادی اسید استفاده می نماید. این اسید که با نام اسید معده نیز شناخته می گردد، گاهی اوقات می تواند به دستگاه گوارشی آسیب رسانده و عملکرد آن را دچار اختلال کند؛ به همین دلیل، سطح داخلی تمامی ارگان های گوارشی دارای یک لایه محافظت نماینده به نام مخاط است. وظیفه اصلی مخاط، جلوگیری از تماس مستقیم اسید و دیواره معده است.

زمانی که اسید معده بیش از حد ترشح گردد، لایه مخاط از بین رفته و اسید به دیواره معده می رسد. دیواره معده که دیگر هیچ لایه ای برای حفاظت روی آن قرار ندارد، پس از تماس با اسید دچار آسیب دیدگی شده و فرد به زخم معده مبتلا می گردد. افزایش اسید معده می تواند دلایل متنوعی ازجمله مصرف بالای کافئین، مصرف دخانیات، بالابودن استرس و … داشته باشد. حتی بعضی از داروها نیز می توانند مقدار اسید معده را افزایش داده و به لایه مخاط آسیب وارد نمایند.

اگر قصد دارید درباره زخم معده بیشتر بدانید؛ مقاله زخم معده مجله سلامت دکترتو را مطالعه کنید.

خوراکی های مضر برای افراد مبتلا به زخم معده

برای درمان زخم معده یا جلوگیری از بروز این بیماری، بهتر است بعضی از مواد غذایی کاملا به صورت کنترل شده مصرف شوند. خطرناک ترین مواد غذایی که سطح اسیدی بودن معده را به شدت افزایش می دهند را در ادامه معرفی خواهیم کرد.

فلفل و ادویه های تند

فلفل و تمامی ادویه هایی که طعم تندی دارند می توانند تأثیری منفی روی عملکرد معده داشته باشند. این ادویه ها مقدار ترشح اسید معده و بعلاوه باکتری هایی مانند هلیکوباکتر را افزایش می دهند و وخامت این بیماری را رقم می زنند؛ علاوه براین، می توانند باعث سوزش و رفلاکس معده نیز بشوند. البته تمامی این علائم هنگامی ایجاد می شوند که فرد از قبل به این بیماری مبتلا بوده باشد. طبق تحقیقات نو، فلفل و ادویه های تند می توانند باعث حادترشدن زخم معده شوند؛ اما تأثیر چندانی روی ایجاد این بیماری ندارند.

ترشیجات

ترشیجات معمولا با استفاده از آبغوره یا سرکه فراوری می شوند. آبغوره و سرکه مایعاتی کاملا اسیدی هستند که به راحتی می توانند لایه مخاط را تضعیف نمایند. اگر دچار زخم معده هستید یا این که استعداد ابتلا به این مشکل را دارید، پیشنهاد می کنیم که مصرف ترشیجات را به طور کامل قطع کنید.

نوشیدنی های حاوی کافئین

نوشیدنی هایی مانند قهوه، حاوی مقدار زیادی کافئین هستند که یکی از مضرترین مواد برای معده شناخته می شوند. علت مضربودن کافئین برای معده، توانایی بالای آن در تحریک هورمون گاسترین است. هورمون گاسترین درواقع یکی از کنترل نمایندگان مقدار ترشح اسید معده محسوب شده و هنگامی که فرد کافئین مصرف می نماید، این هورمون تحریک می گردد و سطح ترشح اسید معده افزایش می یابد.

خوراکی های حاوی گوجه فرنگی

گوجه فرنگی که در پخت بسیاری از غذاها نیز مورد استفاده قرار می گیرد، یکی از اسیدی ترین خوراکی ها است. همه حالت های این خوراکی از گوجه فرنگی خام گرفته تا سس گوجه فرنگی، می توانند تأثیری منفی روی زخم معده داشته و این بیماری را تشدید نمایند.

چای سیاه

چای سیاه یکی از نوشیدنی هایی است که مقدار قابل توجهی اسید داشته و می تواند باعث تخریب زودتر لایه مخاط معده گردد؛ علاوه براین، نوشیدن چای داغ می تواند احتمال بروز سرطان در دستگاه های گوارشی را افزایش داده و به همین دلیل مصرف بیش از مقدار آن به شدت مضر است. جالب است بدانید که چای سبز در نقطه مقابل چای سیاه قرار داشته و محققان احتمال می دهند که این چای بتواند به بهبود زخم معده و بیماری های دستگاه گوارشی یاری کند. چای سبز خاصیت ضدالتهابی دارد و به خوبی باعث تسکین دردهای معده و روده می گردد.

غذاهای سرخ شده

هرگونه غذایی که در روغن سرخ شده باشد، مضرات فراوانی را برای معده به همراه خواهد داشت. هضم شدن این غذاها به زمانی طولانی احتیاج داشته و معده مجبور است که مقدار زیادی اسید ترشح کند؛ بعلاوه سرخ شدن این غذاها در دمای بالا، ترکیبات شیمیایی خطرناکی را به وجود می آورد که می توانند به لایه مخاطی معده آسیب وارد نمایند. برترین غذاها برای مبتلایان به زخم معده، غذاهایی هستند که آب پز شده باشند و هیچ گونه روغنی در فرآیند پخت آن ها استفاده نشده باشد.

شکلات

طبق تحقیقاتی که اجرا شده اند، شکلات علاوه بر داشتن خاصیتی اسیدی به مدت زمانی طولانی برای هضم شدن احتیاج دارد؛ به همین دلیل بهتر است که مبتلایان به بیماری های گوارشی از مصرف خوراکی های شکلاتی خودداری نمایند.

نوشیدنی های گازدار

نوشیدنی های گازدار معمولا حاوی ماده ای به نام فسفریک اسید هستند که با اسید معده ترکیب شده و لایه مخاطی را از بین می برد. مصرف نوشیدنی های گازدار علاوه بر زخم معده، می تواند مسائل دیگری ازجمله ورم، رفلاکس، تنبلی و سرطان معده را رقم بزند؛ علاوه براین، مقدار PH این نوشیدنی ها اغلب بین 2.5 تا 3.5 قرار گرفته است که کاملا اسیدی بوده و مصرف بیش از مقدار آن ها تعادل بدن را دچار اختلال می نماید؛ چراکه بدن انسان بیشتر از خاصیت اسیدی، خاصیت قلیایی دارد.

الکل

یکی دیگر از مواد خوراکی مضر برای معده، الکل است. طبق تحقیقاتی که اجرا شده اند، مصرف الکل نه تنها می تواند به فرسایش معده منجر گردد، بلکه می تواند عملکرد تمامی بخش های دستگاه گوارش را تحت تأثیر قرار دهد. نوشیدنی های الکلی حتی درمان زخم های دهان را نیز دچار اختلال می نمایند و از بهبود آن ها جلوگیری به عمل می آورند؛ بعلاوه می توانند علائم بیماری زخم معده ازجمله حالت تهوع، احساس پربودن شکم، درد و رفلاکس را نیز افزایش دهند.

جمع بندی

باتوجه به مطالب گفته شده، معده یکی از حساس ترین اعضای بدن بوده و برای درمان معضلاتی مانند زخم معده، باید یک رژیم غذایی علمی را پیش گرفت. مصرف هرگونه خوراکی دارای اسید، کافئین، فلفل و ادویه های تند، الکل و …، می تواند درمان زخم معده را با اختلال روبه رو نموده و این بیماری را تشدید کند. برترین راه برای جلوگیری یا درمان مسائل دستگاه گوارشی، داشتن یک سبک زندگی سالم و پیش گرفتن یک برنامه غذایی تخصصی است. پیشنهاد می کنیم که اگر شما نیز با علائم این بیماری روبرو هستید، در کنار مراجعه به پزشک متخصص، رژیم غذایی مناسبی را نیز پیش بگیرید و سلامت خود را تضمین کنید.

منبع: یک پزشک
انتشار: 27 خرداد 1403 بروزرسانی: 27 خرداد 1403 گردآورنده: sctm.ir شناسه مطلب: 2368

به "اگر مبتلا به زخم معده هستید، این غذاها رو نخورید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "اگر مبتلا به زخم معده هستید، این غذاها رو نخورید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید